Jak nejlépe uchovávat potraviny v létě
Jsme Češi a pěstování zeleniny a ovoce k nám neodmyslitelně patří. Po několika letech stagnace je opět na vzestupu a není tomu jinak ani s přípravou a uchováváním hotových jídel a pochutin. Chceme-li je uchovat, co nejdéle, musíme je zbavit bakterií, kvasinek a plísní. Konzervace je metoda, jejímž cílem je přerušení či zpomalení rozmnožování mikroorganismů. Mezi nejběžnější konzervace, snižující množství vody v potravinách patří například sušení, solení, uzení a kandování. Další možností konzervace je zbavení potravin kyslíku například vakuováním. Potraviny nemohou oxidovat, protože bakterie a plísně nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj, ale není vhodné pro každé potraviny. Hodí se nejlépe na maso, uzeniny a sýry Další známé metody jsou chlazení při 3 až 4 °C a tradiční sterilace, kdy jsou potraviny zahřáté na 115 až 140 °C. Při dodržení všech pravidel se takto dají uchovat po celý rok.
-red-