
Jarní pohoda na zelené vlně: vyzkoušejte originální mechové cupcaky
Konečně přišlo jaro v podobě, kterou si všichni tolik užíváme. Začíná sezóna venkovních aktivit a výlety se stávají oblíbeným nejen víkendovým programem. Pokud přemýšlíte, co sladkého na zub si sebou připravit, můžete sáhnout po tomto tematicky zeleném dezertu! Mechové cupcaky zaujmou nejen vzhledem, ale i svou lahodnou chutí. Navíc se jistě budete divit, jaká potravina jim dává jejich nazelenalý jarní nádech a přispívá k četným zdravotním benefitům. Tak s chutí do jejich přípravy!
V barvách jarního období
Jaká barva se vám vybaví, když se řekne jaro? A proč právě zelená? Zelená barva k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří a možná právě proto nás to také táhne k přípravě jarních, tematicky barevných pokrmů! Typicky zelenou potravinou je špenát, který je navíc bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C a beta-karoten. Z minerálních látek obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo. A jak si jej vychutnat tak, aby si zachoval své cenné složky? Při jeho přípravě je důležité dbát na správné zpracování – čerstvé listy je potřeba důkladně omýt a zbavit stonků, čímž se sníží obsah dusičnanů. Po uvaření by pak měl být špenát co nejdříve zkonzumován nebo rychle zchlazen, aby se minimalizovala přeměna dusičnanů na potenciálně škodlivé dusitany.[1],[2] Špenát skvěle chutná jako příloha, doplní každé těstoviny a obohatí i vaše pečení. Například tyto mechové cupcaky pozvedne nejen zelenkavým vzhledem, ale také svými četnými benefity!
Nový název, stejná kvalita
Hladká mouka na Piškotová těsta Babiččina volba (která začíná v obchodech postupně nahrazovat Hladkou mouku Dortovou) je ideální pro všechny, kteří chtějí při pečení dosáhnout skutečně nadýchaného a jemného výsledku. Název je sice nový, kvalitní mouka ale zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Díky své speciální struktuře se perfektně hodí na přípravu šlehaných, třených i litých těst. Ať už se tak pustíte do dortových korpusů, piškotových moučníků, rolád nebo například palačinek, tato mouka zajistí lehkou konzistenci a krásně pórovitou strukturu těsta. Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti. Mouku seženete ve vybraných prodejnách Tesco, Makro a na iTesco.cz a Makro.cz. A pokud byste ji náhodou nesehnali, můžete sáhnout po klasické Hladké mouce Babiččina volba.
Ingredience
- 300 g Mouky na Piškotové těsto Babiččina volba
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
- 1 kypřicí prášek
- kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
Na krém
- 400 g smetany ke šlehání (31%)
- 500 g mascarpone
- 120 g moučkového cukru
- 1 g mleté vanilky
Postup
Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.
Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i mouku a prášek do pečiva.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 15–20 minut, kontrolujte špejlí a po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný.
Korpusy na cupcaky rozřízněte tak, abyste uřízli kopečky. Můžete trochu těsta i vydlabat a krém pak dát i do středu cupcaku. Zbytky korpusů nadrobte, cupcaky ozdobte krémem – utvořte mechový kopeček – a pokryjte drobenkou z korpusů. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.
[1]NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Špenát [online]. NZIP.cz, 20. října 2023 [cit. 17. března 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1009-spenat
[2]BEZPEČNOST POTRAVIN. Špenát a výživa [online]. Bezpecnostpotravin.cz, 6. listopadu 2005 [cit. 17. března 2025]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/spenat-a-vyziva/.