Velikonoční recept na skvělý mazanec podle Lubojatzky Couple

S příchodem jara a blížícími se Velikonocemi přichází čas na tradiční pečení, které provoní váš domov a potěší všechny u svátečního stolu. Vyzkoušejte skvělý velikonoční recept od ambasadorů Miele, foodblogerů Pavlíny a Martina Lubojatzkých, známých jako Lubojatzky Couple. Tento nadaný kulinářský pár, proslulý svým vášnivým přístupem ke gastronomii a vytříbeným citem pro detail, vám představuje dokonale vyladěný recept, který si můžete připravit třeba na špičkových přístrojích Miele, s nimiž dosáhnete vždy perfektních výsledků a ušetříte čas na to, co je skutečně důležité – společné chvíle s rodinou a přáteli během svátků. Přesné nastavení teploty, rovnoměrná cirkulace vzduchu a pokročilé pečicí programy zajistí, že vaše velikonoční pečivo bude vždy dokonalé.

Mazanec se sušenými meruňkami v rumu

Nadýchaný, s dokonalou texturou a lahodnou chutí – takový je tento máslový velikonoční mazanec s celozrnnou moukou a sušenými meruňkami namočenými v kvalitním rumu. Vyzkoušejte tradiční pochoutku v moderním pojetí, která na vašem velikonočním stole nemůže chybět.

Doba přípravy: 2 hodiny (včetně kynutí a pečení)

Ingredience:

Na těsto:

55 g másla

10 g čerstvého droždí

95 ml mléka

170 g hladké pšeničné mouky

80 g celozrnné pšeničné hladké mouky

60 g třtinového cukru

2 špetky soli

Zrníčka z 1/4 vanilkového lusku

Kůra z 1/2 malého bio citronu

1 vejce velikosti M

Na meruňky v rumu:

60 g sušených meruněk

2 polévkové lžíce kvalitního rumu

Na dokončení:

1 vejce velikosti M na potření

2 polévkové lžíce mléka

Plátky nebo hranolky mandlí

K servírování:

Máslo

Marmeláda

Ořechové máslo

Postup:

Zvažte všechny suroviny na těsto do mističek. Máslo nakrájejte na kostičky.

Sušené meruňky nakrájejte na drobné kostičky, vložte je do mističky a zalijte rumem. Nechte je nasáknout, zatímco budete připravovat těsto.

Do čistého hrníčku rozdrobte čerstvé droždí a přisypte k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny míchejte, dokud nevznikne tekutá kašička.

Mléko ohřejte v hrníčku v mikrovlnce max. na 37 °C. Ohřáté mléko přilijte k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamíchejte.

 

Přisypte lžičku hladké mouky a zamíchejte. Celou směs posypte druhou lžičkou hladké mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Ideálně v troubě, kterou předehřejete max. na 37 °C. Kvásek nechte pracovat zhruba 15 minut.

Mezitím v míse kuchyňského robotu prosejte hladkou mouku a celozrnnou mouku včetně otrub. Prosátím mouku provzdušníte, což přispěje k nadýchanosti výsledného mazance. Přisypte zbylý třtinový cukr, sůl, zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte.

Vytvořte důlek, do kterého vyklepněte vejce a přilijte vzešlý kvásek. Nástavcem typu hák ručně promíchejte, aby se suroviny trochu spojily, a pak nechte těsto na nízkou rychlost alespoň 10 minut zpracovávat.

Po 10 minutách přidejte do těsta změklé kostky másla po částech, na 3×. Vždy počkejte, až se kousek másla zapracuje, než přidáte další. Těsto nechte dalších 10 minut zpracovávat. Tento krok je klíčový pro provázání vláken lepku a dosažení nadýchaného výsledku.

 

 

Do těsta přidejte nacucané meruňky s rumem. Pokud ještě nějaký rum zbyl, přilijte jej do těsta, a nechte naposledy zapracovat dohladka. Těsto může působit lehce tekutěji, ale to je v pořádku.

Těsto vyklopte na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněťte do podoby bochánku.

Zapracované těsto v podobě bochánku položte do střední mísy vymazané trochou oleje, přikryjte voskovaným ubrouskem (případně potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou) a nechte ve vyhřáté troubě max. na 37 °C vykynout zhruba 30-45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravte plech vystlaný pečicím papírem. Rozťukněte a promíchejte vejce s mlékem, kterým budete následně potírat mazanec.

Vykynuté těsto vyjměte z trouby a udělejte do něj pěstí důlek, aby z něj odešly plyny vzniklé v průběhu kynutí. Z nakynutého těsta vytvořte pravidelný bochánek a položte jej na plech vystlaný pečicím papírem. Zakryjte utěrkou.

Pod utěrkou nechte mazanec v pokojové teplotě vykynout, přibližně 30 minut. Tento proces je důležitý, aby mazanec během pečení nepopraskal. Nepokládejte ho na radiátor ani do trouby, mohl by překynout.

Troubu předehřejte na 160 °C s funkcí horkovzduch.

Nakynutý mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem s mlékem pokojové teploty, posypte plátky nebo hranolky mandlí a pečte na středním roštu 32 minut. V polovině pečení můžete na mazanec položit alobal, pokud povrch už začne být dostatečně zlatavý. Troubu zbytečně neotvírejte.

Po 32 minutách do mazance píchněte špejli a zkontrolujte, zda je dobře propečený. Pokud na špejli neulpí těsto, mazanec je hotový.

Upečený mazanec položte bez pečicího papíru na chladicí mřížku a nechte plně vychladnout. Je důležité nekrájet horký mazanec, aby se těsto nesrazilo.

Tento výtečný mazanec se sušenými meruňkami v rumu vám zpříjemní velikonoční snídani nebo odpolední svačinu. Nejlépe chutná nakrájený na plátky, potřený máslem, marmeládou nebo ořechovým máslem. Přejeme vám dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Náš tip: Vyberte si svůj model pečicí, parní nebo kombinované parní trouby Miele a objevte nové možnosti v kuchyni. Ať už připravujete velikonoční pochoutky nebo každodenní pokrmy, spotřebiče Miele vám zajistí profesionální výsledky s minimální námahou. Navštivte Miele Experience Center v Praze nebo v Brně, kde si můžete vyzkoušet spotřebiče Miele pod vedením zkušených kuchařů, zúčastnit se kulinářských kurzů a načerpat inspiraci pro vaše kulinářské zážitky. Přesvědčte se na vlastní oči, jak Miele proměňuje každodenní vaření a pečení v radost. Více informací o produktech a akcích najdete na www.miele.cz.

Za využití receptu a fotografií děkujeme Lubojatzky Couple.