Skupina BICZ podpořila vývoj technologie na výrobu biologicky odbouratelných náhrad produktů každodenní potřeby

V roce 2020 se BICZ, v rámci své strategie rozšíření činnosti o projekty s pozitivním vlivem na životní prostřední, rozhodla podpořit společnost Refork SE. Ta vyvinula unikátní materiál, ze kterého lze pomocí upravených plastikářských technologií vyrábět biologicky odbouratelné náhrady jednorázových příborů, brček a dalšího sortimentu denní potřeby. Cílem majetkového vstupu BICZ bylo umožnit společnosti Refork nakoupit potřebné technologie, zahájit velkokapacitní výrobu a získat další investory.

Společnost Refork má svoji technologii patentovanou v rámci EU. Výrobní závod s měsíční kapacitou dosahující 30 milionů kusů sídlí v Praze a veškeré výrobní know-how je koncipováno tak, aby produkce mohla probíhat kdekoli po světě. Materiál, ze kterého lze pomocí upravených plastikářských technologií vyrábět biologicky odbouratelné produkty představuje obrovský potenciál, a to nejen z pohledu trvalé udržitelnosti, ale i ekonomicky.

S projektem Refork je často spojován EFK token. Je to kryptoměna společnosti EFKplatform OÜ. EFK token tedy nevydává a ani nevlastní společnost Refork SE. Část prostředků získaných z prodeje této kryptoměny na počátku projektu sloužila jako záloha na zboží poskytnutá společnosti Refork Distribution a na výzkum a vývoj biodegradabilních materiálů a zahájení výroby. BICZ nevlastní žádné EFK tokeny pro podporu projektu Refork a nemá tak jakýkoli vliv na cenu EFK tokenu ani na jeho ostatní uživatele.

Vzhledem k tomu, že na trhu dochází k obcházení směrnice EU o zákazu jednorázových plastů, má společnost Refork nyní značně ztíženou situaci. Nenaplnily se tak předpoklady vysokého zájmu o biologicky odbouratelné materiály a společnost nedosáhla plánovaného zisku. Z tohoto důvodu aktuálně dochází ve společnosti Refork k výraznému snižování nákladů a rozšíření orientace i mimo trh EU. Vzniklou situaci společnost sice nezavinila, ale došlo ke zpomalení projektu oproti původním plánům. Skupina BICZ v tom ale nevidí ohrožení pro projekt jako takový a ani pro svoji exitovou strategii.

Plány a úloha BICZ byly již naplněny. Skupina přispěla k rozvoji projektu a aktuálně je v procesu exitu svých zbývajících podílů. BICZ se podařilo najít vhodného partnera a je přesvědčena, že díky jeho kontaktům dokáže posunout Refork na světovou úroveň. V roce 2023 BICZ úspěšně dokončila první tranši ve výši 265 milionů korun, kdy prodala své prioritní akcie. Aktuálně tak vlastní 56 % Refork.