Amerikánka byla vybrána na estonský Tallinn Black Nights Film Festival

Film Amerikánka režiséra Viktora Tauše hlásí úspěch v podobě oficiálního výběru na prestižní estonský Tallinn Black Nights Film Festival! Mezinárodní premiéru tak bude mít v hlavní soutěži 28. ročníku PÖFF, který se koná od 8. do 24. listopadu.

„Mezinárodní premiéra Amerikánky v hlavní soutěži Tallinn Black Nights Film Festival je pro nás nekonečnou radostí! Je to významný festival s velkým filmovým trhem,“ svěřil se se svými pocity po vyhlášení účasti snímku na festivalu režisér a producent Viktor Tauš.

Ten chystá pro Estonsko opět velkolepou prezentaci své srdcové záležitosti. „Amerikánka chce do světa právě tudy. Možná i proto, že v Tallinnu je v době festivalu po většinu dne temná noc. To podtrhuje i barva slavnostních koberců, které zde nejsou červené, ale černé. Těším se, až je rozzáří děti, které v Amerikánce hrají. Budeme tam totiž s Amerikánkou všichni,“ dodal Tauš.

Film, který je u nás v kinech od 26. září, si českou premiéru odbyl v rámci Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově, kde získal hlavní cenu od poroty dětí - Ostrovského dudka v kategorii od 13 do 18 let, cenu za nejlepší dívčí herecký výkon pro Kláru Kitto, dále byl snímek oceněn zvláštní cenou odborné poroty pro hraný film za dílo s největším morálním akcentem a také cenou od dospělé poroty – Čestným uznáním pro režiséra Viktora Tauše.

Tallinn Black Nights Film Festival byl založen v estonské metropoli v roce 1997 a za svou relativně krátkou existenci se stal jednou z nejvýznamnějších filmových událostí v pobaltském regionu a celosvětově se zařadil se mezi festivaly kategorie A.

Snímek vypráví příběh Amerikánky netradičním stylizovaným jazykem, který připomíná surrealistický gejzír plný barev, života a snů. Byť ve filmu není jediná realistická scéna, intenzivní pocit reality mysl diváka ani na chvíli neopustí. Nic není skutečné, a přesto úplně všechno, co diváci na plátně uvidí, skutečné je. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Děti hrají opravdové postavy opuštěných dětí, a jelikož jsou samy převážně z dětských domovů, sytí příběhy svých postav vlastními osudy.

Amerikánku ve filmu ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let. V dalších rolích se objeví například Klára Melíšková, Václav Neužil, Lucie Žáčková, Tomas Sean Pšenička a taky spousta dětí.

Amerikánku na sociálních sítích:

IG: https://www.instagram.com/amerikankafilm/

FB: https://www.facebook.com/amerikankaetc