Jan Vlasák načetl kompletní román Bídníci Victora Huga, což je 1 560 stran přetavenona 68 hodinami záznamu na sedmi CD

Vůbec poprvé u nás vychází 31. října jako audiokniha kompletní román Victora Huga Bídníci. Jedno z nejslavnějších děl světové literatury z roku 1862 zná většina lidí ve zkrácené podobě z filmových zpracování osudů hlavního hrdiny Jeana Valjeana. Nyní 1 560 stran původní předlohy v překladu Zdenky Pavlouskové z roku 1975 načetl herec Jan Vlasák. Výsledkem je sedm mp3 CD s 68 hodinami záznamu doplněného původní scénickou hudbou hudebníka Ravena. Obří román Victora Huga, který u nás vyšel jen pětkrát, zdaleka nepopisuje jen strastiplnou pouť starého galejníka Jeana Valjeana a jeho schovanky. Přináší zevrubnou studii francouzské historie, asi nejpřesněji ze všech rozebírá příčiny Napoleonovy porážky u Waterloo, fascinovaně prochází pařížským podzemím a předvídá s až orwellovským viděním budoucnosti všechny světové válečné konflikty 20. století a jejich příčiny i souvislosti s Velkou francouzskou revolucí. Rozsáhlá audiokniha vychází jako společný projekt vydavatelství Tebenas a Nemohujinak.cz. Křest proběhne 31. října 2024 v 18 hodin ve Francouzském institutu, Štěpánská 35. Více informací na www.tebenas.cz.

Jedno z nejslavnější děl světové literatury se dočkalo mnohokrát zpracování do podoby filmu, seriálu či muzikálu. V strhující roli Jeana Valjeana se vystřídali Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura, Liam Neeson, Hugh Grant a mnoho dalších. „Filmové verze zná téměř každý, ale troufám si říct, že knihu samotnou málokdo četl. Hlavním překvapením možná bude fakt, že příběh Jeana Valjeana se odehrává zhruba jen na desetině stran rozsáhlého románu,” říká na úvod Jiří Buřič z vydavatelství Tebenas. S nápadem na natočení Bídníků přišel Daniel Pagáč, majitel vydavatelství Nemohujinak.cz, které nahrávku spoluprodukovalo. „Z jeho pohledu jde o jednu z nejdůležitějších knih historie. Přiznávám, že jsem jej nějaký čas od projektu odrazoval, ale dnes mu musím dát za pravdu. Je to Kniha knih,” vysvětluje Buřič.

„Vždy se snažíme hledat pro každou audioknihu ten nejvhodnější hlas. I za cenu, že kvůli časovým možnostem vybraného interpreta musíme natáčení o měsíce nebo i roky odložit. V tomto případě byl Jan Vlasák první a jedinou volbou. A po dokončení nahrávky jsem byl pyšný na to, že nabídku neodmítl. Dnes si neumím představit, že by knihu četl někdo jiný,” vysvětluje volbu hlasu Buřič. „A jeho reakce? Asi stejná jako u nás všech. Radost smíšená s trochou obav, jestli na dílo tak obřího rozsahu najdeme dost času a energie. Podařilo se.”

Jan Vlasák Bídníky nečetl, i když věděl, že román existuje. „Ale netušil jsem vůbec ten gigantický rozsah. Takže nabídka na načtení tohoto díla mne vzrušila a vzal jsem to jako možnost se s takovou slavnou knihou seznámit. To jsem ale netušil, co mne čeká. Je to opravdu monument,” říká herec. „Příběh hlavních hrdinů je uchvacující a čte se jedním dechem. Potom jsou tam ovšem překvapivě dlouhatánské pasáže historických exkursů do různých oblastí, jistě zajímavých, ale pro mne poněkud vzdálených a to byl pro mne trochu problém,” dodává Jan Vlasák.

Natočení tak rozsáhlého románu zabralo přes dva měsíce velmi intenzivní práce - od konce března až po dotáčky počátkem června letošního roku. „Při pasážích z hluboké historie se nám občas zdálo, že autor zbytečně ´nastavuje kaši´ a brzdí tím napětí díla. Ale pokaždé se ukázalo, že přesně ví, co dělá a dovede posluchače či čtenáře k pochopení všech souvislostí,” zdůrazňuje Buřič. A jak se na načítání knih obecně připravuje Jan Vlasák? „Musím si text samozřejmě přečíst informativně, abych tak řekl, ale mám rád momentální inspiraci, takže větší přípravu nedělám,” odpovídá ke své přípravě.

Proč by si posluchači měli Bídníky jako audioknihu pořídit? „Právě proto, aby pochopili, že Bídníci nejsou jen dojemný příběh starého galejníka Jeana Valjeana. Jsou více než několik učebnic dějepisu. V žádném jiném díle není tak logicky a srozumitelně vysvětlena porážka Napoleona u Waterloo. Nikdy nikdo nepopsal tak sugestivně pařížské podzemní město. Svět obdivuje George Orwella za jeho předpověď stavu totalitní části světa v roce 1984, ale Victor Hugo už v roce 1862, kdy román poprvé vyšel, přesně popsal příčiny a důsledky dvou světových válek, ke kterým dojde až za více než 50 a 70 let. Zkrátka kompletní Bídníci vám vysvětlí i to, co nedokázala žádná absolvovaná škola,” uzavírá Jiří Buřič.

Více informací na www.tebenas.cz.