Při slavnostních Hubertových jízdách do podzimní přírody vyrážejí jezdci na koních

Hubertovy jízdy jsou pojmenované podle patrona lovu sv. Huberta, který má svátek 3. listopadu. Obvykle jsou při nich jezdci rozděleni do lotů - skupin, které vede master, a jízda začíná slavnostním nástupem. Zhruba v polovině vyjížďky bývá pauza na občerstvení, dále se někdy koná hon na lišku (představovanou jezdcem s připnutým liščím ohonem, případně se jezdci snaží získat liščí ohon zavěšený nad překážkou apod.). Další variantou pokračování Hubertovy jízdy může být zkrácená verze parkuru. Jezdce často po trase následují diváci – pěšky či v kočárech. Součástí akce bývá slavnostní večeře s následnou zábavou. Hubertovy jízdy si můžete užít na Vysočině 12. a 19. října.

Poprvé proběhne Hubertova jízda v sobotu 12. října v okolí malebného Kuklíku ve Žďárských vrších. Po slavnostním zahájení a desetikilometrové vyjížďce budou připraveny různé soutěže a živá hudba (Ivanovi kanci). Jezdci se účastní také dovednostních klání, diváci mohou sledovat třeba oblíbené skoky přes překážky nebo slalom. Odpoledne bude zakončeno závěrečným honem na ‚lišku‘ a vyhlášením vítězů v jednotlivých soutěžích a Krále honu.

O týden později - v sobotu 19. října - Hubertovu jízdu chystají rovněž v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem, kde se objeví vyšňoření jezdci na koních. Čeká je slavnostní nástup na nádvoří, poté projedou městem, v terénu překonají přírodní překážky a jízdu odpoledne zakončí honem na ‚lišku‘, kterou bude představovat jeden z jezdců. Přímo areálu budou jezdci či vozatajské kočáry k vidění při nástupu, projíždění i závěrečném honu. Zájemci z řad veřejnosti, kteří by akci chtěli prožít více zblízka, mají šanci. Mohou se projet kočárem s průvodem.

Malý svět pro všechny zvídavé děti, 19. října

V Kulturním domě v Novém městě na Moravě se 19. října pro všechny zájemce otevře Malý svět plný poznání, pokusů a her. Mladí vědci a experimentátoři si budou moci vyzkoušet celou řadu pokusů. Připravena bude elektrolytická laboratoř i mnoho exponátů, dozví se, jak vzniká elektřina nebo jak vypadá čtenářské doupě dubánka Borka. Zapojit se mohou i do workshopu, který bude věnovaný knižní vazbě. Festival pro všechny zvídavce se uskuteční od 9 do 18 hodin. https://kd.nmnm.cz/akce/maly-svet-7/

Dýňové tvoření v hotelu Medlov a Den dýní v Zámku Žďár, 26. a 27. října

Poslední říjnový víkend bude na Vysočině ve znamení dýní. Dýni si můžete ozdobit v Zámku Žďár ve Žďáře nad Sázavou nebo v Hotelu Medlov u Fryšavy pod Žákovou horou. Tam se akce uskuteční 26. října od 15 hodin. Návštěvníci si užijí tvořivé odpoledne s vyřezáváním dýní a vyráběním halloweenských dekorací, které bude v 19 hodin zakončeno lampionovým průvodem pro malé i velké.

V Zámku Žďár Den dýní proběhne 27. října. ‚Pojďte se s námi připravit na podzim, na přechod mezi teplem a zimou, mezi světlem a tmou, zvou zájemce pořadatelé. Oslavíme čas, kdy se příroda proměňuje v pestrou paletu barev. Zapálíme ohně, opečeme si jablka, zahrajeme si deskové hry, propleteme se v bludišti z dýní. Vydlabeme dýně, tradičně i netradičně je můžeme tvarovat a dekorovat, ozdobíme proutěné věnce, vyrobíme a rozsvítíme si lucerny.‘ V rámci zámeckých dílen se návštěvníci mohou kreativně realizovat při dlabání, vykrajování či vrtání dýní, dýně si mohou ozdobit také netradičně pomocí zlaté, bílé nebo černé barvy. Vyrábět se budou také podzimní věnce zdobené žaludy, kaštany, listy, šípky nebo chrpou. Každý si může odnést vlastní světlo v lucerně vyrobené ubrouskovou technikou a se svíčkou, kterou je možné zapálit při večerním průvodu. Vyrábět se budou rovněž magnety plné barev a tónů nebo pytlík na podzimní poklady s přírodním tiskem. Vyvrcholením Dne dýní se stane večerní Putování za světlem – objevování magického místo pomocí světla své lucerničky. Více na www.zamekzdar.cz.

Více tipů na akce a výlety najdete na www.korunavysociny.cz