Muzikant a básník všedního dne Karel Markytán má nové album a pokřtí jej ve Zlíně

Do světa harmonie, prosté krásy a působivého polohlasu nás může zavést aktuální album zlínského písničkáře Karla Markytána. I když ho mnozí znají jako člena legendární folk rockové skupiny AG Flek, tak i jeho druhé sólové album Je muzika! (před dvaceti lety vyšlo první sólové album Konec sladkostí) je postaveno na kouzlu jeho písniček.

Zvukově se sice mnohé z písní ztrácejí do ztracena, ale člověk se v nich neztrácí i neztratí, naopak se k nim s radostí vrací. Ale taková už je tvorba Karla Markytána. Chytrá, promyšlená a působivá. Vedle vypravěčského talentu a muzikantských schopností mají jeho skladby hudební sílu a spolu s meditativní básnivostí i punc trvanlivosti. Ani v nejmenším tu není prostor na fráze, banality či obehrané motivy.

Autorem všech písní je Karel Markytán, s výjimkou písně „Svěj můj i Tvůj (Ach, dcerunko)“, kde autorem hudby a spoluautorem textu je Eliška Lajdová, a písně „Plechové boudy“, kde hudba je dílem Petra Vavříka. Ostatní písně jsou, jak už bylo uvedeno, ryze stoprocentní autorskou záležitostí hlavní hvězdy. Ostatně titulní písnička „Je muzika!“, která album otevírá, je vizitkou hloubavého tvůrce ze Zlína. Je o něm a přibližuje jeho svět.

I když je každá z písní je o něčem, tematicky čerpá z lidské radosti, zklamání, překvapení či potěšení. A v tom líčení nejrůznějších pocitů či situací je Karel Markytán neskutečně dobrý. Je to básník všedního dne, jehož texty tak náramně sedí k jeho hudbě. To neumí každý. Navíc se umí spojit s těmi pravými hudebníky i dalšími neméně důležitými lidmi z produkce, kteří dodali jeho písničkám dokonalý tvar a jiskru. Folkově vzdušný, ničím nezatěžkaný a melodicky svěží.

Také zvláštní zabarvení a přirozený projev je devízou nového alba zpívajícího muzikanta Karla Markytána. V nahrávce mě fascinuje spousta věcí. Třeba sbory či vokály (Markéta Vodičková) nebo skladba „Jiskra“, podle mého inspirovaná lidovou písní. Je to krása. Ale nechybí ani dva duety. První se jmenuje „Kafe na mrakodrapu (Ech, synku)“ a protagonista ho nazpíval s Martinem Kyšperským, zatímco v již vzpomínané písni „Svěj je můj i Tvůj (Ach, dcerunko)“ zpívá i Eliška Lajdová.

Dost možná vás bude zajímat i křest tohoto skvělého alba. Proběhne v úterý 1. října v Zelenáčově šopě ve Zlíně, přičemž Karla Markytána doprovodí kapela ve složení Petr Hoffmann (kytara), Pepa Šobáň (baskytara), Marek Šlapanský (bicí) a Saša Kunert (klávesy). Jako hosté vystoupí zpěvačky Eliška Lajdová a Markéta Vodičková, ale také písničkář a herec Martin Kyšperský.

Robert Rohál

Foto: archiv Karel Markytán a Robert Rohál