STYL a KABO – tři dny plné módy a skvělých hostů

STYL a KABO, to budou tři dny plné módních přehlídek, nejnovějších kolekcí, kreativních nápadů a dokonalých outfitů od hlavy až k patě. Budou to tři dny nabité workshopy o nejnovějších trendech a tématech udržitelnosti, které stále hýbou světem. Budou to také tři dny plné hostů, mezi nimiž nebude chybět první dáma České republiky, světová Miss či známé tváře ze světa showbyznysu a módního designu. Tři dny, dva galavečery, stovky značek a 164 vystavovatelů oděvů, obuvi, kabelek a doplňků. To si nenechte ujít!

Známé značky i kreativní modely zazáří na mole, přijedou i z Británie

Mezi 164 vystavovateli najdete světové značky i tradiční české výrobce. Mezi firmami se objeví jak stálí vystavovatelé, tak zcela noví a svůj návrat na veletržní scénu hlásí i staronové společnosti a ateliéry. Řada z nich předvede své kolekce na přehlídkovém mole. V rámci SHOW I a SHOW II se každý den bude prezentovat HELENA BEDRNOVÁ, CRISTINA BARROS, UOMO & DONNA, ATELIÉR DONÁT, IVAMODA STRAKONICE, AJA MODA, VEBA + ATELIÉR HANA CELNAROVÁ, MONAX-LUKAČOVA ART, VEBA-AFRICKÝ BROKÁT, INVERS + SEBASTIAN STURM a H & D. Jednou denně se můžete těšit i na tvůrčí neotřelost mladých návrhářů, kteří předvedou své klauzurní práce. Letos se do tématu Brno město módy zapojilo šest uměleckých škol a své modely představí v bloku Fashion Puppies. Novinkou na letošních módních show bude speciální přehlídka Lucy Tammam z Velké Británie s názvem TAMMAM COLLECTION.  Představí nám udržitelnou ručně vyráběnou haute couture módu, známou z přehlídek a akcí po celém světě, včetně New Yorku, Ria, Berlína, Paříže, Istanbulu, Dillí, Bangalore, Sydney, Melbourne a Londýna.

Budoucnost módy? Cirkulární ekonomika.

Mikuláš Hurta, zakladatel NIL Textile, módní revolucionář a jedna z hlavních osobností udržitelné módy v Evropě, bude mít v pátek přednášku „CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA JAKO BUDOUCNOST MÓDY“. Podělí se s vámi o novinky z oblasti udržitelnosti, recyklace a nejmodernějších technologických trendů v oblasti textilu. To vše v návaznosti na přicházející legislativu EPR, Ecodesign či Digital Passport. Po celé tři dny bude probíhat také přednáška „UDRŽITELNÝ ROZVOJ V KONTEXTU TEXTILNÍ VÝROBY“, kde Tomáš Tykva TXB CZ ve spolupráci s DIAKONIÍ BROUMOV  bude hovořit mj. o možnostech využití textilního odpadu při výrobě víceúčelových konstrukčních a designových desek, které budou v rámci přednášky také předvedeny. Budou zmíněny i další připravované technologie a aktivity. V sobotu si nenechte ujít seminář „KAM SMĚŘUJE VÝROBA TEXTILU a OBUVI V EVROPĚ?“ , který organizují ČOKA Zlín, ATOK Praha a Veletrhy Brno. a.s. Seminář je určený zejména pro obchodníky s oděvy a obuví, aby získali aktuální informace z oblasti udržitelnosti a společenské odpovědnosti firem, k novým trendům v nakládání s použitým textilem a obuví, zejména vzhledem ke skutečnosti, že od 1. 1. 2025 bude povinný separovaný sběr použitého textilu a obuvi v celé EU. Zajímavým tématem se bude v sobotu zabývat také Olga Chybová ve své přednášce „KROKY K OMEZENÍ UVOLŇOVÁNÍ MIKROPLASTŮ Z TEXTILU“. Jedním z významných zdrojů mikroplastů je totiž nošení a praní textilií ze syntetických vláken. Prezentace shrne hlavní faktory ovlivňující míru jejich uvolňování a možnosti jejího snížení. Ke kontextu praní a ekologie se vztahuje také páteční přednáška na téma PRÁDELNY A ČISTÍRNY: „VÝSLEDKY NEVIDITELNÉHO OBORU VIDÍTE KAŽDÝ DEN“ . Dozvíte se, jak vypadá obor profesionálního praní a čištění prádla v 21. století a proč hraje zásadní roli v udržitelnosti.

Páteční galavečer poctí dámy, mezi nimi i dáma první

Eva Pavlová, manželka prezidenta České republiky, zavítá na veletrh už během pátečního dne. Jako každá žena, ráda si prohlédne nové módní kolekce, aby pak na slavnostní galavečeru se ujala role čestného hosta. Mezi dámami jí budou dělat společnost také herečka Chantal Poulain či Miss World Krystyna Pysczkova, v obecenstvu i na mole najdeme další krásky z řad držitelek titulů Miss Czech Republic a dalších soutěží.  Aby se dámy necítily osaměle, večerem bude provázet zástupce mužské populace, oblíbený herec Marek Němec. Galavečer bude přehlídkou toho nejlepšího od módních návrhářů, mezi nimiž zazáří Iveta Řádková, Petr Kalouda, sourozenci Ponerovi, ale také Sam Dolce, kreativní ředitel Miss Czech Republic. Nebudou samozřejmě chybět ani studenti uměleckých škol se svojí originální přehlídkou modelů Fashion Puppies.

Sobotní večer  ve znamení Czech Fashion Weeku
Sobota bude patřit nové módní události, kterou je prestižní Czech Fashion Week s maratonem  přehlídek zakončeným afterpárty. Na přehlídkovém mole se představí návrhářky Jitka Klett, Helena Bedrnová a Anna Tejklová, návrhář společenských šatů Luďek Hanák, pánskou kolekci představí firma Cleofe Finati a celou přehlídku zakončí kolekce luxusních extravagantních plavek Fashion Island.