Anděl mezi zdravotníky 2024: 12. MUDr. Petr Holba

39 let, Krajská zdravotní a.s. Litoměřice, vedoucí lékař centra porodní asistence, porodnice

Petr Holba je vedoucí lékař centra porodní asistence porodnice v Litoměřicích, která spadá pod společnost Krajská zdravotní a.s., která vznikla transformací pěti nemocnic v Ústeckém kraji. S nadsázkou říká, že práce zdravotníka je rodinné lékařské prokletí. Pochází z lékařské rodiny, maminka, dědeček i pradědeček byli lékaři a nyní v rodinné tradici pokračuje i on sám.  

Do soutěže ho přihlásilo vedení. Rád se potká s ostatními finalisty, profesionály z jiných oborů, se kterými může v budoucnu konzultovat složité případy.

Obor gynekologie si nevybral náhodou. Maminka je gynekoložka a pak, porodnictví je úžasná kombinace ambulantního a operačního oboru. Petr Holba si velmi váží žen, rád se o ně stará a rád s nimi také spolupracuje. „Mým šéfem je žena, a to je naprosto ideální spojení, skvěle se doplňujeme.“

Momentálně Petrovi Holbovi nejvíce energie a chuť pracovat dál dodává vize vybudování samostatného porodního centra, které by mohli vést jenom porodní asistentky. Naopak nejtěžší chvíle ve své práci zažívá v okamžiku, když musí oznámit pacientce nepříznivou zprávu.

Petr Holba má spokojenou rodinu a šikovného syna. Ve svém volnu rád pracuje na zahradě a přiznal, že hodně času a péče věnuje trávníku. Rád cestuje a miluje, když je o něj na cestách postaráno se vším všudy.

Patronkou Petra Holby je Michaela Dolinová.