Anděl mezi zdravotníky 2024: 10. Mária Reissausová

51 let, Domov Paprsek Olšany, pracovník v sociálních službách

Paní Mária Reissausová se ke svému oboru dostala úplně náhodou. Pracovala ve fabrice v Šumperku a v roce 2009 došlo k velkému propouštění. Rozeslala životopisy na všechny strany a dostala dvě nabídky, od šumperské nemocnice a z Domova Paprsek. Pak přišel telefonát od vrchní sestry o termín schůzky, paní Mária ale nevěděla, která vrchní sestra volala. Zamířila do nemocnice, kde o ní nevěděli, a za chvíli se po ní sháněli z Domova Paprsek.

Do soutěže Anděl mezi zdravotníky jí přihlásila paní Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. „Byla jsem překvapená, že jsem se vůbec dostala do finále,“ tvrdí Mária Reissausová a dodává, že se na soutěž těší.

Pro Máriu Reissausovou byla péče o osoby s vrozeným mentálním postižením, úplně jiný svět. Ale lepší práci si prý nemohla vybrat. Pracuje v menším zařízení, všechny klienty zná, přesně ví, co který klient potřebuje a jak reaguje. Kvituje, že se ve svém oboru musí také stále vzdělávat.  

Radost jí dělá, když vidí, jak klienti v Paprsku rozkvetli, Někteří tam bydlí už hodně dlouho a dnešní stav péče se s dřívějším ústavním režimem nedá srovnat. Někteří z nich například mají poprvé v životě i svůj byt a jedním z úkolů pečovatelek v Domově Paprsek je naučit své klienty žít v chráněném bytě. Paní Reissausová tak tvrdí, že má dvě domácnosti.

Naopak jí zlobí, nízké finanční ohodnocení práce pečovatelek. Je potíž udržet lidi v oboru. Je špatné i to, že si zaměstnankyně při náročném zaměstnání musí ještě chodit přivydělávat například tím, že dávají plazmu.

Paní Mária ráda vaří, zaplatila si kurz a vyrábí korbáčiky a přírodní sýry. Jejím velkým koníčkem je výroba andělů z vosku, keramického prášku, z příze či mýdla. Tento nápad jí vnukl tatínek, který po mrtvičce v rámci terapie počítal voskové pecičky a přál si poslat voskového andílka do nebe své manželce.

Patronkou Márie Reissausové je erečka a zpěvačka Světlana Nálepková.