Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Ve svých písních je Marcela Březinová neskonale temperamentní, ale zároveň dovede jiným skladbám dát baladickou či šansonovou naléhavost a napětí. V tom je kouzlo jejích koncertů, což jen usvědčuje zpěvaččin žánrový záběr, ale i neuvěřitelné charisma a silnou energii. To jsem si znovu uvědomil během jejího úspěšného vystoupení v Kroměříži.

Nedávno jste zpívala na módní přehlídce Aleny Cikové, a tak mě napadá, jaký význam přikládáte vy sama módě?

Móda je pro mě vyjádřením momentální nálady (někdy mám pyjamas day) i intuitivní záležitostí, a proto jdou tolik diskutované módní trendy mimo mě. Vždy se nechám zlákat originalitou, kreativitou a barevností. Ráda se dívám a obdivuju krásné věci. Uvěřil byste, že kostým k určité písni může formovat vaši interpretaci?

Tomu věřím, ale stejně se zeptám, jestli máte svou dvorní návrhářku?

Dvorní ne, ale mám Alenkou Cikovou! Víte, když jsme se před lety potkaly a já se ztrácela v té úchvatné barevnosti jejích obrazů a modelů, pocítila jsem neuvěřitelné propojení. Těžko hledat slova, protože v rovině našich duší to tak je.

Některé písně z éry skupiny OK Band jsou stále ve vašem aktuálním repertoáru. Jako by nezestárly…

Písně, které jsem natočila s OK Bandem a spolupodílela se na nich, mám logicky pod kůží. Nemohou tedy zákonitě chybět ani na mých vystoupeních! V kapele, která vás utváří a kde si osaháváte své možnost a hranice, za které už nelze jít jak hudebně, tak lidsky, to nejde ani jinak. Byly to vzácné chvíle a vynikající škola a platforma pro vytváření názorů a také nepřeberné množství zkušeností.

I když jste se proslavila jako zpěvačka kapely, která hrála novou vlnu, pozvolna jste se začala objevovat i s jinými skupinami a prohloubil se i žánrový záběr. Jak hodnotíte třeba spolupráci s Leškem Semelkou?

Spolupráce s Leškem byla nesmírně obohacující po všech stránkách naší hudební spolupráce Je to vzácný člověk, vynikající muzikant, zpěvák a skladatel. Patří stejně jako třeba Ivan Hlas k mým Andělům a veslice si našeho přátelství vážím.

Přesto se OK Band několikrát vrátil. Co vám tahle kultovní kapela dala?

I když jsem to řekla v předešlé otázce, zapomněla jsem na to asi nejdůležitější, a tím byl můj počáteční vývoj. Myslím, že pro zpěvačku je opravdu důležité spolupracovat v začátcích kariéry a svého „hledání“ s jedním teamem. Myslím, že prvních sedm let bylo pro mě nenahraditelných.

Dnes asi doprovodnou kapelu nemáte. Nebo máte?

Jsou akce, kde živě zpívám na halfplayback, ale také spolupracuji s vynikajícím klavíristou Petrem Ožanou, což mi vyhovuje. V současné době si tuto „komorní“ verzi kapely nesmírně užívám.

Roky působíte jako vedoucí oddělení populárního zpěvu na Mezinárodní konzervatoři v Praze. Jste přísná šéfka?

Po prázdninách to bude osmnáctý rok, kdy na Mezinárodní konzervatoři Praha vedu Oddělení populárního zpěvu a učím interpretaci – a baví mě to! Spolu s mými báječnými kolegy a neopomenu říci, že jsou všichni výkonnými umělci, se snažíme předávat nabyté. Důležitou součástí je samozřejmě profesionalita, kreativita, empatie a zachování osobnosti studenta.

Léto je v plném proudu a vy máte určitě prázdniny. Odpočíváte, cestujete? Co zpívání?

Dlouhé letní dny miluju! Cestuji, hodně času trávím na zahradě, čeká mě krásný pobyt s jógou a vyživuju se vnoučátky... Součástí letního období jsou samozřejmě koncerty a vše dávám na FB nebo Instagram. A vám všem přeju krásné léto!

Robert Rohál

Foto: archiv Marcely Březinové a Roberta Rohála