Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková sbírají inspiraci v rázovitém kraji

Značka Ex Privata Industria (EPI) nevznikla náhodou, ale z přesvědčení, že je nutné podpořit na pomezí Moravy a Slovenska místní pracovní trh. Samotná rázovitá krajina Bílých Karpat dříve zaměstnávala  velké množství rukou, aby ji udržovaly tak krásnou, jakou stále je, ale časy se mění. Někde již lidskou práci zcela nahradily stroje, jinde nastavily směnný provoz, ve kterém maminky s malými dětmi nemají šanci pracovat. Najít místo na zkrácený úvazek je téměř nemožné. Táňa Tkadlecová a Bohdana Kolínková se to však rozhodly změnit!

Tento kraj si zachoval lidové zvyky a tradice, které náležitě ctí. Pravda, někdo více, někdo méně… Zakladatelky v něm však inspiraci našly a v malé šicí dílně v obci Štítná nad Vláří vznikla kolekce NeFolklór, která se těší velkému zájmu. Nejen díky originálnímu nápadu, ale i osobní odvaze a odhodlání, se firma v regionu Valašskoklobucko zařadila mezi úspěšné start-upy. V roce 2021 získala speciální cenu v soutěži Můj první milion Zlínského kraje za udržitelný rozvoj a jde stále dál.

„V současné době spolupracujeme s vyučenými švadlenami, kterým nabízíme zkrácené úvazky,“ potvrzuje manažerka Táňa Tkadlecová. „Lokálně zajišťujeme tkané etikety, nášivky, potisk v ekologické tiskárně, grafické zpracování i veškeré papírové komponenty,“ doplňuje  informace designérka Bohdana Kolínková, které vypovídají o odpovědném přístupu firmy.

Letos si dokonce několik známých osobností přibalilo i kousky od EPI na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Nešlo o velké večerní róby pro dámy, ale především o pomalou, elegantní, nekomplikovanou a pohodlnou módu, která se dá nazvat jako „velká odpolední pro léto“, i když dress code takový termín nezná.

My ještě pro úplnost doplňujeme, že Ex Privata Industria vytváří vlastní kolekce, ale také se zabývá sériovou zakázkovou tvorbou. Spolupracuje s místními dodavateli a upřednostňuje látky s českým, případně evropským původem.