Helenina taneční kolekce má šťávu, správné vibrace a odpich

Těsně před narozeninovým koncertem, který proběhne v den jejích narozenin 24. června v pražské o2 Aréně, vychází zpěvačce Heleně Vondráčkové nové album Dlouhá noc. I když výčet tvoří samé známé hity, jde o žhavou novinkovou záležitost. Všech osm písní, které přinášejí taneční úpravy hitů populární interpretky, vytvořil Mark Voss, jeden z vyhledávaných producentů taneční hudby česko-slovenské scény současnosti.

Podle mého názoru je Dance Hits Collection krásný dárek všem fanouškům, kteří si zpěvačky považují a kteří jen uvítají něco mimořádného. A tohle album je mimořádné, ale hlavně „jede“ od začátku do konce. Je to ideální vzorec pro dlouhou noc či večer v tanečním rytmu. Známé písničky mají původní stavbu či nápad, ale nový kabát ve stylu EDM (electronic dance music) je svůdný a slušivý.

„S Markem jsme se potkali sice nedávno, o to intenzivnější byla naše spolupráce Byla fajn pozorovat, jak písně, které zpívám vlastně už desetiletí, dostávají novou tvář. Jako by se písně vylouply v jiném světle a měly jinou energii. Marek přistoupil k původním nahrávkám sice s úctou, ale před předsudků, a nabízí nový pohled na ně,“ říká k nahrávce Helena Vondráčková.

Vyloženě tanečních alb natočila zpěvačka během své kariéry několik. Památné je diskotékové album Múzy, jeho anglická verze Music, ale i alba Vodopád a Hádej. Ve všech případech šlo o luxusní alba, která měla zvuk, sílu i „to“ něco navíc. Žádné odrhovačky, ale nápadité, svěží a původní písně, navíc báječně nazpívané a určené pro taneční parket.

V případě aktuálního alba, na kterém tentokrát stálice Helena Vondráčková zaspolupracovala s etablovaným producentem Markem Vossem, je repertoár až na dvě výjimky (Já půjdu dál, Chytila jsem na pasece motýlka) osvědčené a původní. Dvě skladby Karla Svobody (Lásko má, já stůňu, Ještě světu šanci dej), dvě písně Václava Zahradníka (Sladké mámení, Vzhůru k výškám), zatímco po jedné písni tu mají Michal David (Dlouhá noc) a Jindřich Brabec (Malovaný džbánku).

Písně jsou to notoricky známé, nicméně v nových verzích jsou sice „nadupané“, ale půvabné a svěží. Nekonají se žádné experimenty či „moderna“, spíš je o vkusnou komerci, která má vysokou úroveň a řád s ohledem na zpěvaččinu úctyhodnou diskografii. Přitom některé písně jsou znovu nazpívány, v jiných byly využity hlasové sekvence z původních nahrávek.

„Každopádně to byla obrovská výzva, ale i zodpovědnost,“ říká producent Marek Voss, „když jsem mohl sáhnout na ty největší hity pěvecké legendy jakou je Helenka. Přiznám se, že to nebylo jednoduché, protože jsem k dílu přistupoval jako k remixům, ale snažil jsem se vytvořit nové taneční verze. Práce s Helenou ve studiu byla neuvěřitelně profesionální, ale i zábavné a inspirativní. Občas jsem měl pocit, že už máme pár desek za sebou.“

Tohle album, které Helena Vondráčková natočila v nové konstelaci s Markem Vossem, je přesně ten parádní projekt, jaký zpěvačka ke svým narozeninám potřebovala. A proto jsem rád, že to není klasický výběr a „muzeální mistrovsví“ zachycené na starých a cenných nahrávkách, ale naopak moderní album, které má šťávu, správné vibrace a odpich.

Robert Rohál

Foto: Warner Music a archiv