Menstruační chudoba trápí i ženy v Česku. dm daruje menstruační potřeby v hodnotě 1 milionu korun

Menstruační potřeby v hodnotě jeden milion korun daruje společnost dm organizacím pro boj s menstruační chudobou. V České republice je velká skupina žen, pro které jsou tyto potřeby drahé, a každý měsíc vyhlíží blížící se menstruaci s obavami. Podle dm by žádná žena neměla čelit tomu, že ji menstruace vyčlení z běžného života nebo donutí používat nehygienické alternativy. 

Menstruace je přirozenou součástí života každé ženy. Každý měsíc přináší ženám nejen bolest nebo obavy z protečení, ale představuje také znatelnou finanční zátěž. V České republice jsou navíc menstruační potřeby zatíženy nejvyšší, tedy jedenadvacetiprocentní, daňovou sazbou, což jejich cenu ještě zvyšuje. Podle letošního průzkumu od společnosti Spectra pro dm je menstruace finančně náročná pro třetinu dotázaných žen v Česku.

„V dm zastáváme názor, že by se téma menstruační chudoby mělo stát veřejným, protože je důležité, aby všechny ženy a dívky měly přístup k menstruačním potřebám. Tyto potřeby jsou totiž pro menstruující ženy nutností, ne luxusem,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm.

Jistota a důstojnost během menstruace

Společnost dm proto daruje menstruační potřeby v hodnotě 1 milionu korun organizacím Sola pomáhá a Člověk v tísni, které se řešením menstruační chudoby zabývají. Skrze Sola pomáhá bude pomoc využita na zajištění menstruačních balíčků do terénních služeb a na toalety nízkoprahových center v různých částech Česka. Prostřednictvím Člověka v tísni poputuje pomoc na zajištění menstruačních potřeb pro dívky ve školách ve vyloučených lokalitách.

„Menstruační chudoba v Česku ohrožuje 38 tisíc dívek ve věku 12 až 18 let. Stává se, že tyto dívky ve dnech menstruace zameškávají školu, protože si jejich rodiny nemohou dovolit nakoupit menstruační potřeby nebo jejich dostatečné množství. A proto jsme oslovili 61 škol v lokalitách, kde působíme a těm zprostředkujeme menstruační potřeby, které budou dívkám volně k dispozici po celý školní rok. Menstruace nemůže být překážkou školní docházky,“ popisuje Kristýna Bojić, manažerka projektu Reprodukční zdraví dívek a žen Člověka v tísni.

Menstruace není luxus

Organizace Sola pomáhá se věnuje tématu menstruační chudoby třetím rokem. Za tu dobu pomohla zajistit důstojnost během menstruace tisícům žen. Darované produkty pokryjí zásobu, díky které organizace zajistí 3 600 balíčků a pokryje 9 center sociálních služeb na celý rok. „Stále nás nepřestává překvapovat, jak často jsou menstruační potřeby nedostupné, a jakou radost ženám dělá, když se mohou spolehnout na jejich dostatek a kvalitu. Menstruace se neptá, zda se vám hodí nebo zda na ni zrovna máte. Není to luxus, jak se nám jednadvacetiprocentní DPH snaží naznačit,“ komentuje Lu Gregorová, zakladatelka Sola pomáhá.

Jednadvacetiprocentní daň v České republice představuje jednu z nejvyšších daní na menstruační potřeby v celé Evropě. V sousedním Polsku se zdaňují například 5 % sazbou DPH, v Německu 7 % a ve Velké Británii dokonce 0 % sazbou.

Menstruační chudoba je důležitým tématem aktuální kampaně dm. Aby upozornila na extrémně vysoké zdanění menstruačních potřeb, připravila pro své zákaznice a zákazníky netradiční eKupon na 21× více bodů, a to na nákup libovolného množství menstruačních kalhotek a kalíšků. Získají jej v kuponovém centru aplikace Moje dm vždy osmadvacátého dne v měsíci až do srpna. Tyto produkty zbytečně nezatěžují životní prostředí, a představují tak šetrnou a udržitelnou alternativu k běžným menstruačním potřebám.