Jahodová galetka ze špaldové mouky

Kdo by neměl rád jahody? Jahodové knedlíky, jahodové koláče…, ale co takhle si připravit jahodové galetky. Nikdy jste je nepřipravovali? Nevadí, my vám přinášíme skvělý recept, který si zamilujete.

Ingredience na těsto:

  • 170 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g másla (dobře vychlazeného)
  • špetka soli
  • 55 ml ledové vody

Náplň:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

Na potření, posypání a ozdobu:

  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • čerstvá máta
  • mandlové lupínky

Postup:

  1. V míse si promícháme špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujeme v drobenku. Snažíme se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla.
  3. Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly. Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
  4. Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypeme i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
  5. Galetky pečeme na 180 stupňů 30–35 minut.
  6. Upečené galetky servírujeme posypané mandlovými lupínky a mátou.

 TIP: Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžeme zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.