Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Počet porcí:
4

Doba přípravy: 50 min.    Náročnost: *

Ingredience:

  • 350 g zeleného hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g majoránky
  • 20 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g slaniny
  • 50 g cibule
  • chléb
  • 0,1 l oleje
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Hrách namočíme nejlépe den dopředu.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka.
  3. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.
  4. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.

Zdroj: web Akademie kvality