Špenátová polévka se zastřeným vejcem
Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.
Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: *
Ingredience:
- 500 g mraženého špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s. ze Středočeského kraje
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 250 ml smetany 33%
- 4 vejce
- ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.
- Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
- V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
- Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z hous
Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina