Makové lívance se švestkovou omáčkou
Snídaně do postele, nebo večeře u stolu? Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A protože jsou v pokrmu nejvýraznější švestky, vybírejte je opravdu pečlivě. Naprosto delikátní záležitostí jsou švestky s portským vínem od Perfectly Delicious. Pochoutka, která si svou dokonalostí letos vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Ve skleničce najdete kromě tohoto voňavého ovoce také jablečnou šťávu, špetku hřebíčku a portské víno. Kombinace, která vybízí k ochutnání.
Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: *
Ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžíce mletého máku
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 250 g zakysané smetany
- slunečnicový olej
- sklenice švestek s portským vínem od Perfectly Delicious z Ústeckého kraje
Postup:
- Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko
a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 min. odstát. - Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku.
- Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.
- Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a nahoru dáme nok ze zakysané smetany.
Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina