Ke snídani je rebarborový koláč je rozhodně skvělou volbou
Přišel čas rebarbory, tak pozor, ať ho nepromeškáte. Koláč z ní je prostě skvělý a lahodná chuť takového moučníku vás bude dlouho provázet.
Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech. V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další biopotraviny spolehlivě podle log biolistu a biozebry. Rebarbora se nejčastěji používá do koláčů, určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do ranního smoothie nebo do originálního salátu.
Recept: Rebarborová bublanina s jahodami
- 400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)
- 1 svazek bio rebarbory
- 1 balení bio jahod (vanička)
- 1 bio citron
- 200 g cukru krupice
- 5 bio vajec
- ½ sklenky bio oleje
- 1 sklenku bio mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- cukr moučka na posypání
Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.