Při výběru šunky si dejte pozor na sůl a tuk!
Nenechte se už nikdy napálit při nákupu šunky! Myslete na to, že líbivé obaly nejsou vše a mají za úkol produkt prodávat. Náš jednoduchý rychlokurz doporučuje, abyste se raději zaměřili na povinné etikety s údaji o kvalitě.
Podle společnost LE & CO to není zas tak složité, jak rozpoznat kvalitní šunku. Doporučuje, abychom při výběru na prvním místě hledali jakostní označení. Podle českých státních norem (ČSN) je šunka rozřazována do tří základních typů. Čím více obsahuje svaloviny, tím vyšší bude i obsah čistých svalových bílkovin v produktu. Šunka nejvyšší jakosti má nejméně 16 % čisté svalové bílkoviny. Šunka výběrová má nejméně 13 % ČSB. Šunka standardní má nejméně 10 % a navíc může obsahovat barviva, vlákninu, škrob a rostlinné či živočišné bílkoviny.
Sledovat také musíte množství tuku a obsah soli. Tyto hodnoty by měly být v nejnižších možných hodnotách, pak je totiž můžete bez starostí nabídnout i dětem. V neposlední řadě musí být celistvá a také příjemně vonět.
Informace poskytla společnost LE & CO