Nejlepší produkty českého ekologického zemědělství se představí v soutěži Česká biopotravina roku 2019
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje 18. ročník soutěže Česká biopotravina o nejlepší produkty českého ekologického zemědělství. Vyhlášení vítězů proběhne v září – měsíci biopotravin a čeští farmáři a producenti mohou své výrobky přihlašovat od dnešního dne.
Soutěž o nejlepší českou biopotravinu pořádá Svaz PRO-BIO ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a pod záštitou Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR již 18. rokem od roku 2002.
„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Letos se proto, jako každoročně, velmi těšíme na to, jaké produkty soutěžící přihlásí. Tímto bych je také ráda vyzvala, aby se nebáli a své produkty do soutěže skutečně zaregistrovali. Mohou tak jenom získat, a to jak případné ocenění a zájem zákazníků, tak zpětnou vazbu od odborné poroty,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková k soutěži.
Předseda poroty soutěže Česká biopotravina roku Pavel Maurer dodává: “ Nedávno jsem jedl banán, který měl na sobě značku (zelenou žabičku), signalizující, že jeho zakoupením pomáháme deštným pralesům a také sociálnímu prostředí plantážníků a farmářů v Ekvádoru. Je to vlastně jedno, jestli se někdo zabývá ohleduplným zemědělstvím v Jižní Americe nebo v Jižních Čechách. Podstatné je, že vznikají potraviny nebo suroviny, které jsou kvalitní, jejich vývoj nedrancuje přírodu a produkce respektuje zdravý přístup k naší planetě. Navíc je úžasné, když skvěle chutnají! To je pro mě smysluplný, ekologický a jediný správný přístup k životu."
Ekologičtí farmáři a producenti mohou své biopotraviny přihlašovat v těchto kategoriích: Biovíno, Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a nově od předešlého ročníku soutěže také Steaková biomasa.
„V minulém ročníku v soutěži získal hlavní cenu poroty hovězí bio steak z farmy Mitrovský dvůr, oceněn byl také třeba biosýr s bylinkami od farmy Javorník nebo meruňkový extra džem od Marmelády Šafránka. Záběr bioprodukce je v Česku široký a rozhodně není dané, že ocenění získají pouze tradiční potraviny. V rámci soutěžních kritérií oceňujeme také kreativitu a obchodní plán daného produktu,“ doplnila Urbánková.
Vítězové v jednotlivých kategoriích získají právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem. Vítěz každé z kategorií má právo užívat pro vítězný výrobek označení Vítěz kategorie Česká biopotravina, opět doplněný označením roku, za který byl titul udělen. Vítěz dále získá účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2020 v Norimberku a prostor a inzerci v médiích pro svůj produkt.
Uzávěrka přihlášek je 15. srpna 2019 (kromě kategorie Biovíno). Více informací o soutěži a pravidla najdete zde.