Prevence chrání zdraví i šetří peníze
Předat veřejnosti i podnikatelům maximum relevantních informací o přínosu, dostupnosti a kvality preventivní zdravotní péče a rovněž je motivovat, aby na péči o zdraví nezapomínali. Dobré zdraví je totiž mimo jiné i klíčovou podmínkou i pro úspěšné podnikání. Týká se jak podnikatelů samotných, tak i jejich zaměstnanců, kterých je navíc v řadě oborů nedostatek. To byl hlavní vzkaz konference Prevence – půl zdraví, kterou ve Slovanském domě v Praze uspořádala Hospodářská komora Praha 1 (HKP1).
Primárním smyslem akce bylo nabídnout veřejnosti informace o významu preventivní zdravotní péče, jejích segmentech, možnostech a dostupnosti. Na konferenci přednášeli špičkoví odborníci z řady oborů, kteří v rámci jednotlivých přednášek vysvětlili přínos například onkologické či kardiovaskulární prevence, prevence kožních nádorů či významu očkování. Významným tématem bylo rovněž mentální zdraví a význam životního stylu či výživy.
„Pocházím z lékařské rodiny a tatínek mi vždycky říkal, že doktoři pomůžou pacientům jen z části. Klíčové je, jak se o své zdraví staráme sami. Je to důležité pro každého z nás, ale samozřejmě i pro podnikání a firmy. Zdraví zaměstnanci rovná se zdravá firma. Když můžou pracovat, tak je firma konkurenceschopná a může dosáhnout prosperity,“ řekl předseda HKP1 a viceprezident Hospodářské komory ČR Filip Dvořák
„Jsem rád, že mi ulehčujete práci lékaře i ministra, protože každý, kdo se stará o své zdraví, pomáhá i celému zdravotnictví,“ tento vzkaz ministra zdravotnictví Vlastimila Válka vyřídila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která konferenci udělila záštitu a přivítala všechny účastníky na Praze 1.
„Na zdravotnictví vynakládáme z veřejných rozpočtů téměř 10 procent HDP. Aby bylo financování do budoucna udržitelné, musíme se více zaměřit na prevenci, zejména civilizačních onemocnění. Právě v oblasti této běžné prevence na tom bohužel nejsme moc dobře. Musíme všichni začít sami u sebe, mluvit o zdravé výživě, o zdravém životním stylu. Chci ocenit Hospodářskou komoru, která se tématu prevence ujala, zapojení zaměstnavatelů do preventivních programů je naprosto klíčové a prospěšné pro ně i jejich zaměstnance." uvedl místopředseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Petr Fifka
„V Česku zemře ročně asi 100 tisíc lidí a polovina z těchto úmrtí jde na vrub špatné stravě, kouření a alkoholu dle OECD 2019. To je šíleně vysoké číslo a je třeba opravdu pracovat na tom, aby se snížilo. Stejně tak i musíme pracovat na tom, kolik let strávíme ve zdraví a kolik v nemoci, tak abychom prodloužili právě věk dožití ve zdraví. Musíme se snažit, aby se společnost nastavila na zdravý životní styl. Postupně rozšiřujeme program Zdravé školy pod vedením Státního zdravotního ústavu ve školách, aby se už děti naučily od malička starat o své zdraví,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic
„Jsem nadšená z odezvy účastníků, kteří si velmi dobře uvědomují, že prevence není zdaleka jen o tom zajít si občas na vyšetření k lékaři, ale mnohem víc o celkovém životním stylu a komplexní péči o zdraví. Jde o zásadní téma pro celou společnost i podnikatele a budeme se jej snažit komunikovat i nadále, uvedla ředitelka kanceláře představenstva Hospodářské komory Praha 1 Eva Primus Kovandová, která byla hlavní organizátorkou konference.